Vuosi 2024
Historiikkikatsaus 50 vuotisjuhlassa 25.4.2024 Työväentalolla
Ilmajoen Eläkkeensaajien sihteeri Riitta Kivimäki
Ilmajoen Eläkkeensaajien perustava kokous pidettiin 25. huhtikuuta 1974 Ilmajoen työväentalossa joten nyt on 50 vuotisjuhlien aika. Perustavassa kokouksessa oli paikalla 14 henkilöä. Järjestäytymiskokouksessa yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Ilmari Marttinen, varapuheenjohtajaksi Sylvi Nyman, sihteeriksi Rakel Pelkonen ja rahastonhoitajaksi Veikko Koskimäki.
Jäsenmaksuksi päätettiin kolme markkaa vuodessa.
Tarkoitus ei ollut tehdä vain eläkeläisten järjestöä, vaan että siihen mahtuisivat kaikki eläkeläisten toiminnasta kiinnostuneet ja niin se on tänäkin päivänä.
Alkuaikoina kokoontumiskutsut julkaistiin Pohjanmaan Kansa -lehdessä. Nyt kutsujen julkaisulehdeksi on vakiintunut Ilmajoki-lehti. Nykypäivää ovat myös facebook- ja omat kotisivut, joista löytyy aina ajankohtaista tietoa yhdistyksen toiminnasta ja tulevista tapahtumista.
Yhdistyksen toiminta on hoidettu Eläkkeensaajien Keskusliiton jäsenyhdistyksen sääntöjen, yhdistyksen hallituksen ja yhteisesti tehtyjen päätösten mukaisesti.
Yhdistyksen hallitus ja toimihenkilöt valitaan uusien sääntöjen mukaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.
Perustamisesta alkaen puheenjohtajia on ollut yhdeksän, joista yksi nainen – nykyinen pj on Reijo Pukkila, sihteerinä on ollut kuusi henkilöä – nykyinen on Riitta Kivimäki, taloudenhoitajia kuusi henkilöä – nykyisin Arto Noppa.
Eläkkeensaajien Keskusliiton kunniajäseneksi on yhdistyksestämme aikoinaan kutsuttu Eino Taipale, joka on toiminut yhdistyksemme puheenjohtajana ja piirin varapuheenjohtajana sekä liiton valtuuston jäsenenä. Liiton kunniajäseneksi on kutsuttu myös Toini Perälä, joka on ollut sekä piirin että yhdistyksemme pitkäaikainen sihteeri.
Yhdistyksemme ensimmäiseksi kunniapuheenjohtajaksi on nimitetty Jaakko Kivimäki ja hänen jälkeensä kunniapuheenjohtajaksi kutsuttiin nykyinen Martti Keski-Lahti.
Kokoontumispaikkana on koko viidenkymmenen vuoden ajan ollut tämä Ilmajoen Työväentalo, jonka tilat sopivat erinomaisesti meidän monipuoliselle toiminnalle ja joista maksamme työväenyhdistykselle vuokraa. Toiminnan alkuaikoina – kun joukko oli pienempi - kokoonnuttiin myös jäsenten kotona, varsinkin kesäaikaan. Alussa kokoonnuttiin monena päivänä viikossa, nykyisin kerhopäiväksi on vakiintunut torstaipäivä.
Jo perustamisvuoden syksyllä käynnistyi kerhotoiminta. Ensimmäiseksi askartelu- ja jumppakerhot. Vuosien aikana on toiminut myös luku-, laulu-, keskustelu- retkeily- ja tanhukerho.
Yksityiskohtana mainittakoon, että 80-luvulla naisväki ahkeroi langoista lämpimiä peittoja, joita jaettiin ympäri maailmaa Äiti-Terasan kautta ja myöhemmin seurakunnan välityksellä.
Lisäksi pienenä vinkkinä voisi tuoda esiin, että miehet ovat järjestäneet äitienpäiväjuhlan 80-luvulla Työväentalolla - vink, vink! :)
80-luvulla myös piirin kesätapahtumia on järjestetty mm. Ilmajoella sittemmin palaneessa Seppälän hallissa .
Matkustus ja retkeily sekä vierailut naapuriyhdistyksiin ovat olleet tärkeitä toimintamuotoja. Vieraita on kutsuttu kylään ja yhteiset tilaisuudet ovat olleet työväentalolla. Usein tilaisuuksiin osallistui toistasataa eläkeläistä. Suuria jäsentapahtumia olivat myös erityiset kevät- ja syysjuhlat.
Lauluryhmämme on toiminut vuosikymmeniä ja se on saavuttanut piirin kulttuurikilpailuissa vuosien saatossa useita palkintoja. Lauluryhmän lisäksi palkintoja ovat aikanaan saavuttaneet myös lausuntaryhmä, kisällittäret ja orkesteri.
Kokoontumisia meillä on vuodessa noin 45 kertaa. Lauluryhmä ja boccian pelaajat harjoittelevat ja sen jälkeen kahvitellaan ja keskustellaan ajankohtaisista asioista ja tulevista tapahtumista. Tämän tästä on kuultavana myös eri alojen asiantuntijoita.
Kuntokerho kokoontuu tiistaisin Koskenkovan Urheilutalolla. Samana päivänä siellä harjoitellaan myös bocciaa. Kesäkaudella käytämme pesäpallostadionia.
Kesällä tapaamme kerran tai pari Koskenkorvan Laidunalueella.
Edellisen vuoden poisnukkuneiden jäsentemme muistoksi pidetään edelleenkin vuosittain muistopäivä, jossa myös seurakunnasta on edustaja paikalla.
Joka vuosi tehdään vierailu Kotokartanoon, jossa tarjotaan kahvit ja esitetään ohjelmaa. Lauluryhmä esiintyy myös pyydettäessä erilaisissa tilaisuuksissa niin juhla- kuin muistotilaisuuksissakin.
Kerhon avoimet ovet sekä päiväretki, sokkomatka, muutaman päivän mittainen kesäretki ja teatterimatkoja järjestetään vuosittain.
Eläkkeensaajien Keskusliiton omistuksessa vielä olevassa Virtain Rajaniemessä on käyty joka vuosi piirin jja liiton ärjestämissä koulutuksissa ja kesäpäivissä sekä muutaman kerran olemme järjestäneet myös omat pikkujoulumme siellä.
Eläkkeensaajien Keskusliitto järjestää joka kevät 2 kk:n mittaisen valtakunnallisen liikuntakampanjan. Ilmajoen Eläkkeensaajat on voittanut sen kahtena vuotena; viimeksi viime vuonna.
Saamme kunnalta avustusta toimintaamme, mutta se ei yksistään riitä. Jäsenistön omatoimisuudella on saatu pidettyä taloutta sellaisessa kunnossa, että se mahdollistaa harrastustoiminnat.
Eläkkeensaajat ovat kiitollisia menneelle toiminta-ajalleen. Voi sanoa, että eläkeläisten kokoontumiset ovat sosiaalista kanssakäymistä parhaimmillaan – virkistyy ja voimistuu.
Toivon mukaan tällaista toimintaa arvostetaan myös yhteiskunnan taholta tulevaisuudessakin. Monelle kerhopäivä on koko viikon ainoa henkireikä.
Kulttuuriharrastukset ovat eläkeläisille paitsi piristyksen tuojia myöskin hyvä lisä fyysisen kunnon säilymiselle. Toiminta on nimenomaan ennaltaehkäisevää terveystoimintaa. Vierivä kivi ei sammaloidu pitää eläkeläisten toiminnassa erinomaisen hyvin paikkansa.
Kiitos