Yhdistys on perustettu 25.4.1974 Ilmajoen työväentalolla. Perustavassa kokouksessa oli 14 henkilöä. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Ilmari Marttinen.
Kuluva vuosi on yhdistyksen 49. toimintavuosi.
Yhdistyksen toiminta on hoidettu EKL:n jäsenyhdistyksen sääntöjen, yhdistyksen hallituksen ja yhteisesti tehtyjen päätösten mukaisesti.
Yhdistyksen hallitus ja toimihenkilöt valitaan vuosittain syyskokouksessa.
Syyskokouksessa hyväksytään myöskin talousarvio ja toimintasuunnitelma seuraavalle vuodelle.
Perustamisesta alkaen on puheenjohtajia ollut yhdeksän henkilöä, sihteerinä viisi henkilöä ja taloudenhoitajia (ent. rahaston) kuusi henkilöä.
Kokoontumispaikkana on edelleen torstaisin Ilmajoen Työväentalo.
Kokoontumisia on vuodessa noin 40 - 42 kertaa. Käsitellään asioita tulevia ja olleita. Lauluryhmä ja boccian pelaajat harjoittelevat.
Kuntokerhot kokoontuvat tiistaisin Koskenkovan Urheilutalolla. Myös bocciaa harjoitellaan tiistaisin Koskenkorvan Urheilutalolla ja kesäkaudella pesäpallostadionilla.
Edellisen vuoden poisnukkuneiden jäsenten kunniaksi pidetään vuosittain muistopäivä, jossa on myös seurakunnasta henkilö mukana.
Joka vuosi tehdään vierailu Kotokartanoon, jossa tarjotaan kahvit ja esitetään ohjelmaa. Lauluryhmä esiintyy pyydettäessä.
Avoimet ovet sekä päiväretki, sokkomatka, kesäretki 4 vrk ja teatterimatkoja järjestetään vuosittain. Retkille voidaan lähteä yhteisellä päätöksellä myös toimintasuunnitelman ulkopuolella.
Vuosittain järjestetään paikallinen bocciakilpailu Eläkkeensaajat - Eläkeliitto.
EKL:n piiri järjestää jäsenyhdistysten välisiä bocciakilpailuja ja kulttuurikilpailut sekä risteilyn Turku-Tukholma-Turku. Joka vuosi järjestetään myös Hengellinen päivä eri seurakunnissa, joissa jäsenyhdistykset ovat järjestelyissä mukana.
Osallistumme myös EKL:n ja Pohjanmaan piirin järjestämiin koulutuksiin ja yhteisiin tapahtumiin.
Vaasan piiristä – EKL:n Pohjanmaan piiriksi 45-toiminnan vuotta
1973–2018 Niilo Hamari
Ilmajoen Eläkkeensaajat ry
Piirin ensimmäinen toiminnan vuosi oli 1974. Toimintavuotena perustettiin Pohjanmaalle uusia yhdistyksiä seitsemän, neljän aikaisemmin perustettujen lisäksi mm. Ilmajoen eläkkeensaajat.
Ilmajoen Eläkkeensaajat ry
Perustava kokous pidettiin 25. huhtikuuta 1974 Ilmajoen työväentalossa. Kokouksen puheenjohtajana toimi Veikko Koskimäki ja sihteerinä Rakel Peltonen. Perustavassa kokouksessa valittiin johtokuntaan kuusi varsinaista ja viisi varajäsentä: Ilmari Marttinen, Niilo Mäkelä Sylvi Nyman Rakel Peltonen, Eini Pelkonen ja Tyyne Tynjälä. Varajäseniksi valittiin: Valde Kanto, Aune Kivimäki, Veikko Koskimäki Yrjö Sillanpää ja Antti Tynjälä.
Järjestäytymiskokouksessa yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Ilmari Marttinen, varapuheenjohtajaksi Sylvi Nyman, sihteeriksi Rakel Peltonen ja rahastonhoitajaksi Veikko Koskimäki.
Jäsenmaksuksi päätettiin kolme markkaa vuodessa, mikä on nykyrahassa noin 2,5 euroa. Toimintaa käynnisteltiin kevään aikana, toukokuussa oli yleinen kokous työväentalolla, kokouksessa vieraili piirin sihteeri Tommi Metsäranta.
Syksyn 1974 aikana käynnistyi kerhotoiminta, ensimmäiset perustetut kerhot olivat askartelu- ja jumppakerhot.
Yhdistyksen toiminnan keskipiste kerho ja kokouspaikka oli Ilmajoen työväentalo. Vuonna 1976 yhdistyksellä kerhoja oli viisi, näistä uusin oli retkeilykero. Lisää kerhoja tuli muun muassa vuonna 1980 tanhukerho. Vakiintuneen toiminnan mukaan 1970-luvun lopun aikana yleinen kerokokoontuminen oli torstai.
Matkustus ja retkeily sekä vierailut naapuriyhdistyksiin oli yksi tärkeistä toiminta-muodoista. Vieraita kutsuttiin myös kylään ja yhteiset tilaisuudet olivat työväentalolla.
Ilmajoella järjestettiin yhteinen tilaisuus, johon vieraita oli saapunut naapureista, Kurikan ja Seinäjoen eläkkeensaajien yhdistykset. Ohjelmallinen yhteistilaisuus pidettiin Ilmajoen työväentalolla 15. kesäkuuta 1978. Tilaisuuteen osallistui toistasataa eläkeläistä.
Yhdistyksen kokoukset pidettiin työväentalolla, osallistujia oli yleensä 69-70 jäsentä. kevätkokouksessa helmikuussa 1976 vieraili EKL:n toimitsija Veikko Rantala kävi esittelemässä liiton toimintaa. Hän kertoi, että keskusliitto on ollut myötävaikututtamassa siihen, että pieneläkkeisiin on saatu parannuksia keväästä alkaen. Kokouksen puheenjohtajana toimi Valde Kanto ja sihteerinä Rakel Peltonen.
Ilmajoen kunnanvaltuuston tehtiin vuonna 1977 aloite, eläkeläisten lupamaksun maksasi kunta niille jotka saavat vain kansaneläkkeen. Ehdotus ei toteutunut.
Vuonna 1979 yhdistys piti 5-vuotisjuhlat työväentalolla toukokuussa. Yhdistyksen opintosihteeri Aili Sivunen toivotti juhlaväen tervetulleeksi.
Tervehdyspuheen jälkeen kukitettiin ruusuin aktiiviasia toimijoita: Eino Pelkonen, Helmi Jokinen, Veikko Koskimäki, Vieno Marttinen, Niilo Mäkelä, Tyyne ja Antti Tynjälä.
Ohjelmaosuudessa esiintyivät muun muassa Hellä Hakala, hän lausui laatimansa juhlarunon. Sirkka Kivimäen esittämänä kuultiin Hellä Hakalan laatima kronikka yhdistyksen historiikista. Piirin puheenvuoron esitti Tommi Metsäranta, hän totesi muun muassa sen, että EKL:ssä on tällä hetkellä 90 000 jäsentä.
Piirin toimintaan Ilmajoelta osallistuttiin aktiivisesti. Ilmajoen työväentalolla pidettiin kevätpiirikokous vuonna 1977. Ilmajoen eläkkeensaajat järjesti yhdessä piirin kanssa kevätjuhlan vuonna 1978 Ilmajoen työväentalolla. Osallistujia oli useita satoja jäseniä eri puolelta piiriä.
Piiritoimikuntaan osallistui Ilmajoelta alkuvuoden 1976 Vaade Kanto, hän erosi terveydellistä syistä ja loppuvuodeksi valittiin Veikko Koskimäki. Vuosina 1979-1980 piiritoimikuntaan osallistui yleisvarajäsenenä Veikko Koskimäki.
Ilmajoen eläkkeensaajien puheenjohtajina ovat toimineet vuonna 1975 Vaade Kanto, Veikko Koskimäki vuosina 1976-1977 ja vuosina 1978-1980 Eino Peltonen.
Sihteerein ovat toimineet Rakel Peltonen vuosina 1975-1978 ja vuosina 1979-1980 Alli Sivunen. Yhdistyksen jäsenmäärä vuonna 1980 oli 130 jäsentä.
1980-luku
Yhdistyksen keskeisin kokoontumispaikka oli edelleen Ilmajoen työväentalo. Siellä kokoontuivat kerhot viikon eri päivinä.
Matkustus ja retkeily sekä vierailut naapuriyhdistyksiin oli yksi keskeinen osa toiminta-muodoista. Vieraita kutsuttiin myös kylään. Suuria jäsentapahtumia oli kevät- ja syysjuhlat, joissa osallistujia oli laajalti.
Yhdistyksen 10-vuotisjuhlat pidettiin 25. huhtikuuta 1984 työväentalossa. Juhlapuhujana oli ilmajokelaissyntyinen veteraani EKL:n liittohallituksen jäsen Tommi Metsäranta.
Ohjelmassa esiintyivät lausuntakuoro, joka esitti Hellä Hakan kirjoittaman juhlarunon, laulukuoro lauloi ja Esko ja Asseri esittivät musiikkia hanurilla. Historiikin oli laatinut sihteeri Alli Sivunen ja hän jakoi ansiomerkit puheenjohtaja Lauri Kaitaniemen kanssa. juhlan päätteeksi tanssittiin Ylimyksen yhtyeen tahdissa.
Yhdistyksen pitkäaikaisille toimijoille yhdistyksen hakemuksesta luovutettiin hopeiset ansiomerkit Eino Pelkoselle, Veikko Koskimäelle, Antti Tynjälälle, Helmi Jokiselle.
Piirin tapahtumia järjestettiin vuonna 1983 kaksi, kevätpiirikokous maaliskuussa työväentalossa ja kesätapahtuma Seppälän hallilla heinäkuussa.
Piiritoimikunnassa toimivat varsinaisina jäsenenä Eero Taipale vuosina 1982–1990. Varajä-seninä vuonna 1981 Lauri Kaitaniemi ja vuonna 1990 Aune Hautamäki.
Ilmajoen eläkkeensaajien puheenjohtajina ovat toimineet Eino Peltonen 1981–1982, Lauri Kaitaniemi 1983–1984. Sihteerein ovat toimineet Alli Sivunen 1981–1985. Yhdistyksen jäsenmäärä vuonna 1990 oli 102 jäsentä.
1990-luku
Yhdistyksen keskeisin kokoontumispaikka oli edelleen 1990-luvulla Ilmajoen työväentalo. Siellä kokoontuivat kerhot viikon eri päivinä.
Yhdistyksellä oli toiminnan 20-vuotisjuhlavuosi, vuonna 1994. Hopeisia ansiomerkkejä luovutettiin 12 yhdistyksen aktiiveille: Martti Hakala, Mirja Hirvelä, Annikki Loppi, Terttu Loppi, Armas Mäenpää, Alli Parikka, Aune Peltola, Sisko Rajaniemi, Alpo Rantala, Armi Rantala, Aino Salmi, Inkeri Taipale.
Yhdistyksen 25-vuotistoiminnan juhlavuonna 1999 luovutettiin hopeisia ansiomerkkejä: Veikko Haapasaari, Viljo Kivimäki, Paavo Korpi, Liisa Lipasti, Kerttu Mäenpää, Bertta Mäkynen, Eila Niemistö ja Anna Sillanpää.
Piirin toiminnassa ovat toimineet 1990-luvulla: Eino Taipale piiritoimikunnan varapuheenjohtaja 1991–1994, piiritoimikunnan jäseninä: Armi Rantala 1997–1998, Jaakko Kivimäki vuodesta 2000 alkaen. Varajäseninä eri vuosina toimivat: Aune Hautamäki, Armi Rantala, Eino Taipale ja Jaakko Kivimäki.
Piirikokousedustajina ovat toimineet vuosina 1991–2000: Aune Hautamäki (1991–1992), Jaakko Rajaniemi (1991–1995), Armi Rantala (1993–2000), Paavo Korpi (1996), Jaakko Kivimäki (1997–2000).
Ilmajoen eläkkeensaajien puheenjohtajina ovat toimineet 1990-luvulla: Eino Taipale (1991–1997) ja Jaakko Kivimäki (1998–2000). Sihteerinä ovat toimineet Alli Sivunen (1991), Armi Rantala (1992–2000)
Yhdistyksen jäsenmäärä oli 100 jäsentä vuonna 1991, vuonna 1995 oli 107 ja vuonna 1999 oli 115 jäsentä.
2000–luku
Yhdistys juhli toimintansa 30-vuotisjuhlavuotta 2004 ja vuonna 2009 yhdistys täytti 35 vuotta. Yhdistyksen kotipesä ja kokoontumispaikka oli edelleen 2000-luvulla Ilmajoen työväentalo.
Yhdistyksen aktiivitoimijoille on luovutettu ansiomerkkejä 2000-luvulla: Pohjanmaan piirin 30-vuotisjuhlassa 2003 luovutettiin liiton hopeinen ansiomerkki Jaakko Kivimäelle.
Vuonna 2004 luovutettiin 30-vuotisjuhlassa piirin myöntämiä hopeisia ansiomerkkejä 14 ansioituneelle toimijalle. Mauri Järvenpäälle, Martti Keski-Lahdelle, Ella Kivimäelle, Helinä Koskelle, Toini Perälle, Martti Renkolalle, Maija Saranpäälle, Liisa ja Matti Sivulalle, Reino Viertolalle, Sisko ja Heikki Välimaalle, Elli ja Mauno Ylivainiolle.
Vuonna 2007 luovutettiin liiton tunnustusmitali Jaakko Kivimäelle. Yhdistyksen 35-vuotisen toiminnan juhlavuonna 2009 luovutettiin liiton myöntämä kultainen ansiomerkki muun muassa yhdistyksen ja piirin sihteeri Toimi Perälälle.
Hopeiset ansiomerkit: Helli Keski-Lahdelle, Pentti Koivulalle, Olavi Koivusalolle, Risto Koskelle, Aila Puskalle, Aatto Niemelälle, Juhani Salamalle, Erkki Sivulalle ja Eeva Sadinkankaalle.
Piirin toiminnassa 2000-luvulla ovat toimineet piirihallituksessa varsinaisina jäsenenä Jaakko Kivimäki (2001–2007), Martti Keski-Lahti (2008–2010).
Toimintajaksolla vuosina 2001–2005 eri vuosina piirikokouksen varsinaisina edustajina ovat toimineet Emil Rantala, Erkki Sivula, Jaakko Kivimäki, Martti Keski-Lahti ja Heikki Välimaa. Toimintajaksolla vuosina 2006–2010 eri vuosina edustajina ovat toimineet Martti Keski-Lahti, Heikki Välimaa, Aila Puska ja Juhani Salama.
Ilmajoen eläkkeensaajien puheenjohtajina ovat toimineet vuodesta 1998 alkaen vuoden 2007 loppuun saakka Jaakko Kivimäki ja vuodesta 2008 alkaen Martti Keski-Lahti ja hän toimivat tehtävässä edelleen vuonna 2010.
Sihteereinä ovat toimineet Armi Rantala vuodesta 1994 alkaen vuoden 2000 loppuun. Vuodesta 2003 alkaen on toiminut sihteerinä Toini Perälä ja hän toimii edelleen vuonna 2010. Yhdistyksen jäsenmäärä vuonna 2001 oli 114 jäsentä ja vuonna 2010 oli 132 jäsentä.
2010–luku
Yhdistyksen kerhojen kokoontumispaikka on edelleen ollut Ilmajoen työväentalo.
Yhdistyksen 40-vuotisjuhlat vietettiin 26. huhtikuuta 2014 Ilmajoen työväentalossa.
Juhlapuheen pitäjäksi oli kutsuttu EKL:n toiminnanjohtaja Timo Kokko. Pohjanmaan piirin tervehdyksen toi puheenjohtaja Niilo Hamari, Ilmajoen kunnan tervehdyksen kunnan-johtaja Seppo Pirttikoski. Seurakunnan tervehdyspuheenvuoron käytti kirkkoherra Kari Mantere.
Ohjelma oli valmisteltu yhdistyksen oman orkesterin ja lauluryhmän toimesta, johtajana toimi Reino Saranpää.
Juhlassa jaettiin liiton kultaiset ansiomerkit seitsemälle pitkään toimineille aktiiville. Mauri Järvenpää, Olavi Koivula, Helli Keski-Lahti, Aatto Niemelä, Martti Renkola, Juhani Salama ja Erkki Sivula. Hopeiset liiton ansiomerkit kahdeksalle aktiivitoimijalle Reijo Heikura, Tuulikki Kormano, Aira Kuusisto, Arto Noppa, Reijo Pukkila, Elisa Salama, Sirkka Saunamäki ja Juhani Saunamäki.
EKL:n liittokokouksessa Jyväskylässä vuonna 2014 liiton kunniajäseneksi kutsuttiin Toini Perälä, hän on ollut piirin pitkäaikainen sihteeri. Pohjanmaan Pohjaamaan piirin 40-vuotisjuhlassa vuonna 2013 hänelle oli luovutettu liiton tunnustusmitali rintamerkein.
Piirin tilaisuuksia 2010-luvulla Ilmajoella pidettiin syyskokoukset vuosina 2012 ja 2016. Kulttuurikilpailut yksittäisille esiintyjille vuosina 2015-2017. Ulkobocian henkilökohtaiset kilpailut vuonna 2013 ja joukkuekilpailut vuonna 2917. Sisäboccian joukkuekilpailut vuosia 2015 ja 2017. Hengellinen päivä vuonna 2011.
Piirin toiminnassa Ilmajoelta piirihallituksessa on toiminut varsinaisena jäsenenä Martti Keski-Lahti vuosina 2011-2013, 2014, 2015 ja 2017 sekä varajäsenenä 2016 ja 2018.
Piirikokousedustajina ovat toimineen vuosina 2011-2013 Reijo Pukkila ja Aila Puska, vuosina 2014-2017 Reijo Pukkila ja Ritva Rajala, vuonna 2018 Reijo Pukkila ja Elisa Salama.
Yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut vuosina 2011-2018 Martti Keski-Lahti ja varapu-heenjohtajana Reijo Pukkila. Sihteerinä vuosina 2011-2018 Toini Perälä.
Yhdistyksen jäsenmäärä vuonna 2013 oli 127 jäsentä ja vuonna 2018 oli 102 jäsentä.
HISTO-45_ILMAJO_TXT_V_2022.DOCX/DOC/RTF/PDF